ÜNZİLE KAÇ KOYUN EDİYOR?
Bazı şarkılar hayatımızın tam ortasından çıkar, dilimize dolanır, kulaklarımızda yankılanır ve gönlümüzde kanat çırpar. Derinlerimizde hissettiğimiz bu yaşanmışlık kokan sözler bizi kimi zaman gülümsetir kimi zaman ise hüzünlendirir. Acı gerçekleri yüzümüze çarpan şarkılardan biri de sözleri Aysel Gürel’ e ait olan ‘Ünzile’.Sezen Aksu’ nun seslendirdiği en hüzünlü şarkılardan biri olan ‘Ünzile’ insanlığın yerle bir olduğunu kalbimize bir bıçak gibi saplıyor.
Aysel Gürel, 1962 yılında Münir Özkul ile birlikte bir Anadolu turnesine çıkmıştır. Denizli ilinin yakınlarında bir köyde dinlenmek için mola vermişlerdir. Orada bir baba ile kızına rastlayan Aysel Gürel, sohbet esnasında yanındaki 11 yaşında olan güzeller güzeli kızının birkaç güne evleneceğini müjdeleyen babanın sevincine üzülerek şahit olmuştur. Ünzile ile sohbet etmeye başlayan Aysel Gürel, sohbet ilerledikçe onun acılarına ortak olmuştur.
“ Ünzile insan dölü
On kardeş beşi ölü
Büyükçe un ufak
Ve gelir de görücü
İnci gibi dişi
Görücü bilir işi
Söğüdüm ağlar gider
Olur hatun kişi ”
Beş kardeş olan Ünzile, çok küçük yaşta kendisine söz hakkı tanınmadan görücü usulüyle evlendirilmiş ve çocukluğunu kaybetmiştir
“ Varmadan sekizine
Ergin oldu Ünzile
Hem çocuk hem de kadın
On ikisinde ana
Bir gül gibi al ve narin
Bir su gibi saydam ve sakin
Susar kadın Ünzile ”
Ünzile sadece çocukluğunu istemişti. Tüm çocuklar gibi oyun oynayacak, arkadaşlarıyla sohbet edecek ; güneşin ritmine uygun, sıradan ama sakin günler geçirecekti. Okuma-yazma öğrenmesi gereken zamanlarda o gözyaşı dökmeden ağlamayı, içinden bağırmayı öğrendi.
“ Yağmuru kim döküyor ?
Ünzile kaç koyun ediyor ?
Dayaktan uslanalı
Hiçbir şey sormuyor ”
İnanması zor ama birkaç koyun için yok sayıldı Ünzile’ nin hayatı. Canlarının bir parçası olduğunu düşündüğü ailesi tarafından gördü en büyük düşmanlığı.
“ Korkar durur gitmez Köyün en son çitine İnanır o sınırda dünyanın bittiğine Ünzile insan dölü Bilinmezlere gebe Sırların mihnetini Yükleyip de beline ”
Şiddete alıştırılmış, aşağılanmış, susturulmuş ve okutulmamıştı Ünzile. O hayalleri, umutları ve geleceği ellerinden alınmış bir kız çocuğuydu.
Yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada kim bilir kaç tane Ünzile var yarınları çalınan. Gelişmekte olan ülkelerin birçoğunda 15-19 yaş aralığındaki her beş kızdan biri başlık parası karşılığında evlendiriliyor. Erkek çocuklarının yaptığı çocuk evlilikler ise kız çocuklarının yaptığı çocuk evliliklerin sadece beşte birini oluşturuyor. Kucağında bebeğiyle evinin penceresinden dışarıdaki akıp giden hayatı izleyen bir kız çocuğunun boyun eğişini ve çocuklarının bağımsızlığını acımasızca ellerinden alan ebeveynleri görmemek için tek yolun eğitim olduğunu gözler önüne seren hayatlardan yalnızca biriydi Ünzile. Çocuklarımızın geleceği için artık zincirlerimizi kırma vakti.
Merve DEMİREL
HUKUK KLİNİKLERİ KULÜBÜ SEMİNER VE KONFERANSLARDAN SORUMLU BAŞKAN